Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του!

Κάποιοι γονείς είναι απλώς τυχεροί, γιατί τα παιδιά τους από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού εξελίσσονται σε επιμελείς μαθητές. Σε κάποια σπίτια όμως, το κεφάλαιο μελέτη μπορεί να φέρει σε καθημερινή βάση στιγμές έντασης.
Ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, προβλήματα ακοής ή ομιλίας και μαθησιακές δυσκολίες, πολλές φορές πλήττουν τις επιδόσεις. Αν έχετε υποψίες ότι το παιδί πιθανόν αντιμετωπίζει κάποιο ειδικό πρόβλημα, ακόμα και ψυχολογικό, π.χ. αυξημένος στρες ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας δώσει και την σωστή καθοδήγηση και οπωσδήποτε ενημερώστε και τον δάσκαλο, με τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει και στενή συνεργασία.

Κάντε το διάβασμα παιχνίδι!!

Σε πολλά σπίτια, η ώρα της μελέτης συνοδεύεται από καβγάδες και εντάσεις. Κι όμως, το παιδί σας μπορεί να μάθει να διαβάζει τα μαθήματα της επόμενης μέρας ήρεμα κι αποτελεσματικά.


Μετά από περίπου οχτώ ώρες στο σχολείο, το παιδί γυρνάει στο σπίτι και αυτό που το περιμένει είναι πάλι… διάβασμα! Τα παιδιά μοιάζουν, όμως, με εμάς. Όταν επιστρέφουν από το σχολείο, το μόνο που θέλουν είναι να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώ

Η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στο Φουρφουρά Ρεθύμνου Κρήτης

Το δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά Ρεθύμνου στην παγκόσμια λίστα της εναλλακτικής εκπαίδευσης!
Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στο Φουρφουρά έγινε δεκτό χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται στη παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης (παρέα με το Summerhill,το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους κ.α.) εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους. Ευχόμαστε το λινκ της Ελλάδας να γεμίσει με σχολεία και μακάρι κάποτε να έχουμε και ελληνική είσοδο στα δημοκρατικά σχολεία.
"Συγχαρητήρια συνάδελφοι για την εξαιρετική δουλειά σας!!!"

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

6 Πράγματα που θα ήθελε από εσάς ο δάσκαλος του παιδιού σας!

1. Να μην κάνετε τις εργασίες του 
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ολοκληρώσετε ή να διορθώσετε την ορθογραφία του μόλις το παιδί πέσει για ύπνο, προκειμένου να μη «γίνει ρεζίλι» την επόμενη μέρα στην τάξη. Οι εργασίες που δίνονται για το σπίτι έχουν στόχο να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει καλύτερα όσα έμαθε μέσα στη μέρα και δεν χρειάζεται να είναι αλάνθαστες. Αν δυσκολεύεται να καταλάβει κάτι, βοηθήστε το, αλλά σε καμία περίπτωση μην αναλάβετε εσείς τις υποχρεώσεις του.

ΙΩΣΕΙΣ: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε!!

Οι σχολικές αίθουσες με τα δεκάδες πιτσιρίκια αποτελούν το πιο εύφορο έδαφος για να μεταδοθούν οι ιώσεις. Μάθετε ποιες είναι, πώς να τις αναγνωρίσετε και πώς να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Κρυολογήματα:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος -όπως ονομάζουν οι γιατροί αυτό που εμείς λέμε «κρυολόγημα»- και είναι οι συχνότερες από όλα τα είδη των λοιμώξεων. Ο τρόπος για να περάσει σε έναν οργανισμό ο ιός και να τον μολύνει είναι μέσω του βήχα, του φταρνίσματος και της επαφής με ήδη μολυσμένες επιφάνειες.